21 de febrer del 2011

La Cultura dels Colors.



Els colors de les bandes de les barberies.
Banda de colors imposada els anys 40/50.



 Colors "primaris" de la banda móbil de les barberies.

   No us heu preguntat mai, al entrar a la vostra perruquería de sempre i veure a la façana els colors que si troven; el vermell el blanc i el blau, bé siguin amb frangues en diagonal o dins d’un rètol móbil donant voltes, que signifiquen aquets colors?
   Doncs bé, antigament a les barberies, a part de tallar  el cabell, també si feient extracsions de queixals i també de sangríes, per tal de fer-ho saber i com a reclam d’avís, si van posar dits colors que  signifiquen; El vermell, la sang que s’extreia, en el pacient, el blanc, les venes que eren embolicades les ferides, i el blau –encara que es va implantar més tard aquest color- volía representar el pal utilitzat per l’amplitud que tenía el vendatge -el torniquet-. 
   Aquets reclams dels dos colors "primaris" –el vermell i el blanc- i hem refereixo a "primaris" perque van ser els dos primers colors que es van pintar a les barberies de l’època, i que  presumiblament foren pintats a l’època medieval. El color blau fou imposat al voltant dels anys 40/50  a les barberies americanes, per tal de donar  mes color de  patriotisma a les seves barberies (Els colors de la bandera americana són; el vermell, el blauel blanc. 
   A les facanes de les belles barbaries europees, el color blau no hi era.  

Els Els colors dels  Taxis de Barcelona.

 Taxis de Barcelona.

   Uns altres colors per aquest “post”, La Cultura dels Colors, i que he vist també molt curiosa, és la dels taxis de Barcelona i els seus dos colors; el groc  i el negre.
     El responsable de la regiduría de Barcelona per ERC a l’any 1931, fou Jaume Vachier, el quàl creá un Reglament General de Circulació   i com a responsable de l’àrea a l’ajuntament va unificar els taxis amb els colors groc i negre, copiant l’estil d’altres ciutats europees, l’argument exposat fou que la majoría dels cotxes que  circulaven  eren de color negre i que calía diferenciar els taxis com a servei pùblic del parc móbil que hi havía, quasi tots eren de color negre, el color groc era cridaner per tal que es veiés de molt lluny, aquets dos colors són molt presents a la natura de molts animals i crida l’atenció de forma “natural”.
    Curiosament avui en día ciutats com Buenos Aires, Bombai, Santiago de Xile o Montevideo, entre altres ciutats, tenen els mateixos colors dels taxis que  Barcelona.
   El color groc dels taxis  ha anat  canviant amb els anys, abans es deia que era groc llimona, avui se’l coneix com a groc taxi.

Els colors del Club Jovetud de Badalona -La Penya-


   Molts són els colors dels equips bé siguin de futbol, al igual que d'altres esports i els seus colors  que podría anomenar. M'he quedat amb els colors del Joventud de Badalona -La Penya-  per ser l'equip de bàsquet de la meva ciutat i coneguda amb el sobrenom de, La Penya, doncs foren una penya d'amics qui la va fundar, però bé són els colors els qui va dedicat aquest "post" i d'ells parlaré.
      El primer partit  oficial que el Joventud de Badalona va jugar, el va guanyar per 3 a 2... sí, sí... tal com ho sentiu. A l'hora d'anar a buscar una vestimenta per jugar dit partit, i anar a comprar a la botiga i demanar cinc camisetes  que fossin iguals, la dependenta que les despetxar, digué que les úniques que tenía iguales i que fossin cinc, eren unes samarretes amb una banda verde i negre, la decisió fou unànime, doncs tots cinc jugadors  portaríen els mateixos colors... fa més de 80 anys que el Joventut de Badalona porta els colors verd i negre,  amb referència a la compra de les primeres samarretes.


    Si coneixeu més Cultures dels  Colors, digueu la vostra. Gràcies¡¡

13 comentaris:

  1. Josep m´agraden els teus escrits, bonics, plurals i que tenen un sentit sensill de recordançes i coneixençes que mai tindrien de oblidar, es nostre passat, un OK per tú.
    Rep una abraçada. Jaume

    ResponElimina
  2. Josep, molt interessant la història dels colors de les barberies. No en tenia ni idea!!! I això que sempre m'han agradat, perquè són els meus colors preferits. Ara, jo sempre he dit que eren els colors de la bandera francesa!!!!

    Una abraçada

    ResponElimina
  3. Jaume; Moltes gràcies per els teus comentaris,sempre tant afelegadors i desitjo que t'agradin força. Una abraçada Jaume¡¡ :-D ;-D

    Margarida; Doncs no són els colors de la bandera francesa... bé, si ho són però no... els dos colors "primaris" blanc i vermell és d'origen europeu, però com saps que els americans sempre diuen la seva, així amb l'escusa del torniquet i van posar el blau, fent-lo més "americá".
    Salutacions Margarida :-D ;-D

    ResponElimina
  4. Fa temps que no ens regales una nova troballa !
    Espero la següent amb interès !

    ResponElimina
  5. Tienes un blog muy interesante .
    Muchas veces he pensado el porqué de los colores de los taxis y de las barberías . Gracias por esta detallada información.
    Con tu permiso , me quedo y te sigo .
    Saludos

    ResponElimina
  6. Mai m'ho havian preguntat, i es ben curiós!!! sobretot això que a les barberies feian també de dentistes!! quina por!! gràcies

    ResponElimina
  7. Cuanto color, Me gusta tu blog lo llevas con mucho estilo. Felicidades.

    ResponElimina
  8. Si ami también me gusta mucho el blog. Es muy original

    ResponElimina
  9. Que montón de taxis hay en la imagen. Es increíble el dinero que se mueve mediante los taxis.

    ResponElimina
  10. Conozco el Club Jovetud de Badalona -La Penya- hace poco estuve allí y me gustó muchísimo.

    ResponElimina
  11. Si yo también lo conozco, tengo amigos en Barcelona que van mucho por allí. Tengo muy buenos recuerdos de ese club.

    ResponElimina
  12. Pues yo vivo en Barcelona y nunca he escuchado hablar de él. Gracias a este artículo ahora se que existe. Investigaré un poco mas sobre el.

    ResponElimina
  13. Hola Josep, en primer lugar felicitarte por tu blog, me gusta mucho como lo llevas. Y en segundo lugar felicitarte por el post. Soy de Barcelona y me encanta esta ciudad.

    ResponElimina