19 de novembre del 2010

Veus i Sons del Mon Casteller.-


 Cant del Poble. Santa María de Lladó.-

 Castellers de Badalona. (4 de 7)  Camisa color micaco.

Aquest homenatge des de aquest humil blog,  a totes les colles castelleres que han fet possible que l’UNESCO declarés Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat, als Castells.
        
Força equilibri valor i seny
(Lema Tradicional dels Castellers).


        Joan Amades ens explica en la seva obra cabdal  del  Costumari Català, que els primers castells que es van  muntar, eren al voltant  de les vinyes que hi havia a les afores  de la població de Valls. Aquests castells es muntaven  un cop acabada la feina de collir el raïm de la vinya, -la verema- i com a senyal de agraïment per donar les gràcies –en aquest cas  a la natura- i perquè  el següent any fos,  tant o millor que l’anterior.
         La “carregada” d’aquets castells –continua explicant Joan Amades-  es feien en petits grups de gent enfilant-se una al damunt d’un altre sobre de les espatlles, al darrer en pujar obria els braços en senyal de donar les gràcies tot  recordant la forma de les vinyes… 

        Moltes  altres veus apunten que aquests orígens dels castellers, venen del Ball dels Valencians –danses de sentit religiós i pagà- que, un cop acabada les processons religioses aixecaven una figura, la qual rebia el mom de; la torre de tres o  també de quatre alçades. Amb el temps aquestes torres anaren agafant importància, desfilant-se de les processons i adquirint sentit propi, formant colles per alçar-se cada cop mes amunt i eren  convidades a les festes dels pobles.  Aquestes processons i danses tradicionals anomenades moixiganges, representaven assumptes religiosos  i ja es representaven al segle XV. (Algemesí; –Ribera Alta-).
          Amb el temps “s’enfilaren” cap el sud de Catalunya i el primer castell documentat data del  1770  a l’Arboç  (Penedès)  “castell de sis sostres, acompanyat de la dolçaina”.  

          La primera colla castellera fou l’anomenada; Colla dels Pagesos, fundada l’any 1801  a Valls (Alt Camp), i una mica més tard la Colla dels Menestrals també a Valls. En l’actualitat es pot afirmar que la Colla dels Pagesos, és la que es coneix com  la  Vella  dels Xiquets de Valls –camisa rosada-, mentre que la Colla dels Menestrals és la que és coneix com la Colla Joves dels Xiquets de Valls –camisa vermella-.
           Fou en la dictadura franquista que les dues colles  foren  fusionades obligatòriament amb el nom de; Xiquets de Valls, anomenada  “La Barreja” doncs, actuaven conjuntes i cadascuna amb el seu color de camisa.

              L’any 1926 fou fundada la colla Els nens del Vendrell –camisa vermella- La colla Vella dels Xiquets de Valls fou reorganitzada l’any 1947. Els castellers de Vilafranca –camisa verda- coneguda també com els verds, i el seu any de fundació fou el 1948.  Els Castellers de Barcelona –camisa vermella- la seva data de fundació fou l’any 1969. La colla Jove dels Xiquets de Valls fou fundada l'any  1971 però hereva de colles que es remunten al  segle XIX .                           
             A la dècada dels anys 80 del segle passat es quant es formarien més colles castelleres i és en la actualitat on  el nombre de colles en els Països Catalans  es de 58; a més de  6 universitàries, i 3  a fora dels Països Catalans: Argentina,  Xile i Mèxic.

         Quan es forma un castell, es diu que és intent -comença a sonar el toc  de castells” per part de la gralla- quant el pis més baix  es fa visible en el castell, comencen a pujar formant el tronc del castell i tot depenent del nombre de pisos, per  finalitzar amb l ’intent carregat  -enxaneta movent la mà fent l’aleta- per després i tot seguit baixar per a fer  l’intent descarregat  -sense fer llenya- per acabar amb descarregat -castell desmuntat-. La puntuació varia depenent de la dificultat del castell, es a  dir; nombre de pisos i castellers per pis, si porta la folre,  si s’enganxen  amb les manilles...
      Son  considerats castells de “gamma alta”, els que pugen a partir de 8 pisos acompanyats amb la folre i/o manilles, encara que també poden ser “nets”. Ho han assolit , per exemple els Capgrossos de Matarócamisa blau marí-. Amb un 4 de 8 amb agulla, aconseguida en la seva 10ª diada el 6 de novembre de 2005.             
     Dintre d’aquesta “gamma alta” i amb pisos de 9  ho han aconseguit: Els Castellers de Vilafranca -camisa color verd- amb un 4 de 9 amb la folre  i agulla descarregat l’any 1996. Altres castells de 9 que han assolit son: torre de 9 amb la folre, carregat l’any 2005.    
     També ho han aconseguit  aquesta fita els castellers de Santscamisa brut (gris), coneguts també com a “borinots”- amb un 3 de 9 amb folre, carregat i descarregat i aconseguit en el concurs de Castells de Tarragona, l’any 2008.   
      En la gamma “extra”  si troben poques colles, doncs aquí s’han de equipar amb tot l’argot casteller.
       Entre aquestes colles es troba: El Minyons de Terrassa -camisa malva-,  i que fou la primera colla en introduir la dona a les colles. Fundada el 21 de juny del 1979. L’any 1999 carregaren per primer cop en la història de la colla el pilar de vuit amb la folre i manilles i el quatre de nou amb la folre i pilar,  també van poder carregar tres vegades el tres de nou net.
         L’any 2000 en el marc de la diada de la colla, es tornava a carregar el tres de deu, que tornarien a  descarregar, per segon cop en la història de la colla i tot el món casteller el dia 17 de novembre de l’any 2002.           
        Les altres colles que han fet el 3 de 10 amb la folre i les manilles han  estat: Castellers de Vilafranca, carregat en 6 ocasions; Colla Vella dels Xiquets de Valls; carregat en 1 ocasió.  
      Aquest castell és dels més complicats que hi ha en el món casteller, hi no sempre és pot fer, tenim que pensar que per fer un castell d’aquestes dimensions es necessiten al voltant d’uns 800 castellers. Si poguéssim agafar el castell amb tota la seva dimensió i pesar-lo, el pes seria  d’unes  6 tones.¡
       Per acabar aquestes veus i sons del món casteller, acabaré amb la colla de la meva ciutat: Els Castellers de Badalona  -camisa color“micaco”; nespra-. Fundada el 6 de març de 1998. La seva primera actuació  fou el 15 de novembre de 1997 ho  van fer  amb camisa blanca i pantaló del mateix color, aquests colors defineixen, que la colla es principiant en el món casteller. Les actuacions més destacades foren a Badalona en el marc del seu aniversari 13 de novembre de 2005 assolint un 4 de 7 i també un 5 de 7 amb agulla.
          Per saber tot l’Argot Casteller, cliqueu aquí.
Per saber més de les  colles castelleres de la vostra ciutat o poble, cliqueu aquí.
          Aquí  a dalt teniu el Cant del Poble, amb lletra de
Josep Maria de Sagarra  y música de Amadeu Vives  Josep Anselm Clave, escriuria la peça coral; Los Xiquets de Valls, inspirant aquesta peça. Aquesta peça, durant la II República fou l’himne que  la República va promocionar, per tal de substituir, Els Segadors. La proposta no va proliferà.
      El nom de les colles han estat posats per donar els exemples exposats. Si alguna colla s’ha sentit  al-ludida, que ho comuniqui i seran retirats  els contingut dels exemples.
         

5 comentaris:

  1. Ben Estimat Amic Josepb, has hecho un magnifico trabajo narrando la historia dels Castellers, para mí las costumbres del pueblo son intocables, salvo que éstas no produzcan ningún atentado ó brutalidad sobre cualquier cosa ó situación que dañen la razón de las cosas, por lo tanto me he alegrado mucho que la UNESCO, reconozca cómo bién inmaterial als Castellers, has nombrado algo sobre el franquismo que prohibió, aqui en mi pueblo pasó algo parecido, cuando se intentó reagrupar el Orfeón Crevillentino, los prohombres e la nueva patria también prohibieron dicho nombre, sustituyéndolo por Coral Crevillentina de Educación y Descanso, lo único que pudimos borrar las nuevas generaciones de jóvenes que entramos, fué borrar lo de Educación y Descanso, nos costó péro por lo menos quitamos algo que el franquismo impuso, .....lo dicho antes Josepb, mi enhorabuena a la UNESCO por dicho reconocimiento al ploble de Catalunya per als Castellers......paco

    ResponElimina
  2. Josep,
    Has fet un treball exhaustiu i molt ben el·laborat, amb enllaços molt interessants.

    Només voldria fer dues puntualitzacions.
    En primer lloc no son castells de “gamma alta, els que pugen a partir de 8 pisos acompanyats amb la folre i/o manilles". Hi ha castells de 7 pisos "bàsics" (pilar de 5, 4 de 7, 3 de 7 i 4 de 7 amb agulla) i de "gamma alta" (5 de 7, 3 de 7 per sota i 2 de 7), de 8 pisos "bàsics" ( 4 i 3 de 8 i pilar de 6) i de "gamma alta" (2 de 8 amb folre, 5 de 8 i 4 de 8 amb agulla)i de 9 pisos "bàsics" (pilar de 7 amb folre, 4 de 9 amb folre i 3 de 9 amb folre)i de "gamma extra" (pilar de 8 amb f.i manilles, 2 de 9 amb f.i manilles), 4 de 9 amb folre i agulla, 5 de 9 amb folre, 3 de 10 amb f. i manilles, 3 de 8 per sota o 2 de 8 sense folre). Me'n deixo alguns però aquests són els principals.
    Una altra precisió es, que durant els anys 80 (1980-89) van aparèixer només 8 colles castelleres noves que es van sumar a les 10 que ja existien. En canvi, en la dècada dels 90 (1990-99) en van aparèixer més de 40 (l'any 1996 té el rècord amb 13 colles noves).

    Una abraçada i molta sort als "micacos" que demà celebren la seva Diada.

    ResponElimina
  3. Paco; Fer pinya, és una altre manera de fer paìs també, sense mirar d'on vens i quins són els teus origens, al igual que la Carmen Consuelo va fer la Receta de la Paella Peruana, amb paraules quetxuas, les colles castelleres són avui en día un retrovament de diferents raçes i cultures per aixecar aquets castells, trovant- a dalt de tot -enxaneta- de color negra.
    Encara és ara que les prohibicions avui en día encara duran després de més de 25 anys¡¡
    Moltes gràcies, per el teu comentari Paco¡¡

    Josep; Moltes gràcies per les teves puntualitzacions. L'únic que he pretingut, és donar a coneixa, amb exemples de les diferentes colles castelleres, l'argot que si fa servir.
    Dits exemples els vaig treure en el seu moment dels grups mencionats.
    De nou molt agraït Josep, i els "micacos" demà faràn els castells de 7 pisos "bàsics" i potser 4 de 7 amb agulla.
    Salutacions a la Glória¡¡ :-D :-D :-D

    ResponElimina
  4. Josep,
    Coma Casteller de Sants tinc moltes ganes de tornar a Badalona, plaça on hem actuat en diverses ocasions per la diada dels "micacos". Molta sort per demà i a veure si ens veiem aviat una altra vegada a plaça.

    Com a casteller també vull donar-te les gràcies per aquest post que has fet. El que expliques del Costumari Català del Joan Amades sobre els castells no ho conexía. O sigui que cada dia n'aprenc una de nova. Mercès.
    Una forta abraçada

    ResponElimina
  5. Josep; Com aficionat als castells, tinc que donar-te les gràcies un altre cop.
    Si tens que tornar a Badalona, saps que pots venir sempre que ho volguis, a casa del Josepb. sense passar com a Casteller. Salutacions¡¡

    ResponElimina